1- Öncelikle grubun kuruluşundan bugüne kadar geçen süreci kısaca özetler misiniz bize?
Almora’yı 2001 yılında hayata geçirdim. O tarihten bugüne kadar geçen süre içerisinde 4 albüm ve 2 ep ve bunun yanı sıra bir çok farklı sahnede yapılan performanslar ile geçti. Bu süre içerisinde albümler yurtdışında yayımlandı, kadroda gelen gidenler oldu, yani özetle bu şekilde geçti bu 6 yıl.
2- Grubun kuruluşu sonrası kısa bir süre sonra çok önemli başarılar aldı. “Standing Still & Cyrano”, “Gates of Time” ve “Kalihora’s Song” özellikle hem ülkemizde hem de uluslararası anlamda da kitlelere yayılan ve beğenilen yapımlar oldu. Hedeflenen başarıları yakaladınız mı o dönem için?
Evet, aslında beklediğimden de iyisi oldu diyebilirim. Çünkü ilk çıkış döneminde rock ve metal adına ortada hiç bir hareket yoktu. Ama daha ilk albümden bu tip bir sıçrama güzel bir sürpriz ve motivasyon kaynağı oldu hem ben hem de ekip arkadaşlarım için.
3- “Shehrâzad” ile özellikle Japonya'da aldığınız önemli bir olumlu tepki var. Yine aynı albüm RockHard dergisi tarafından da övgüler almıştı. Ülkemizde de yeterli ilgiyi ve başarıyı yakaladığınızı düşünüyormusunuz bu albüm ile?
Evet, sağolsun müzikseverler bugüne kadar Almora albümlerine hep ilgi göstermiştir. Bundan çok memnunum, umarım bu hep böyle gider.
4- Hakan Aysev gibi önemli bir isiminde yer aldığı "1945" albümü ülkemizde pek rastlanmayan bir tür oldu. Buna benzer projeler devam edecekmi? Bu yaz dönemindede aynı sahnedeydiniz konserlerde Hakan Aysev ile çünkü.
Almora senfonik ögeler içeren bir müzik yaptığı için buna benzer çalışmaları ilerleyen zamanlarda da görmeniz mümkün.
5- Parçalarınızın çok etkileyici bir melodik altyapı içerdiği artık kabul görmüş bir gerçek. Fakat belkide daha etkileyici olan sözlerdeki anlam. Size göre Almora'nın bugünlere gelmesinde önemli bir faktör oldumu şarkı sözleri?
Evet özellikle Türkçe şarkılarda sözler çok daha fazla önem kazanıyor. Çünkü Türkiye’deki dinleyici, müzikten önce sözlere önem veriyor gördüğüm kadarı ile. Şarkılarımda kullandığım masalsı dilin beğenildiğini dinleyicilerimizden gelen tepkilerden anlıyorum. Bu beni çok mutlu ediyor bir şarkı yazarı olarak.
6- Dio, Therion, Opeth, Tankard, Kreator ve Pain of Salvation gibi önemli gruplarla aynı sahneyi paylaştınız. Birçok yerli grup baz alındığında sizinki önemli bir başarı sayılabilir. Bu başarılar hakettiği karşılığı alıyormu size göre? Çünkü medya desteği yok denecek kadar az sizede diğer rock ve metal gruplarına olduğu gibi.
Önemli olan dinleyicinin desteği. Eğer arkanda gerçekten bir kitlen varsa, onlarla birlikte büyük bir güçle yoluna devam edebilirsin. Medya desteği çok çok önemli değil bence. Müzik yeterince iyi ve samimi ise bu yeterli.
7- Çok olumlu tepkiler alan ve uluslararası platform'da da kabul görmüş parçalarınız var. Fakat klip sayısı albümlerin sayısı göz önüne alındığında az gibi görünüyor. Bunun belli bir sebebi varmı? Klipler önemli bir tanıtım aracı olarak kabul edilebilir çünkü.
Evet klip belli bir yere kadar önemli olabilyor kitleye ulaşmak için. Ama dediğim gibi çok da büyük bir etkisi yok. Bir de klip her zaman riskli bir iştir. Çünkü bir şarkının dinleyicinin kafasında oluşturduğu soyut bir dünya vardır. Bunu karşılayabilecek bir klip yapamazsan o dünyayı kötü bir biçimde soyutlatırmış olursun. Bu nedenle klip yaparken çok dikkatli davranıyoruz.
8- Ülkemizdeki Rock&Metal kültürü hakkında neler düşünüyorsunuz? Kalite ne derecede size göre? Çünkü özellikle bu sene birçok festival düzenlendi ve önemli gruplar ziyaret etti ülkemizi. Sizce yerli gruplarında böyle önemli organizasyonda yer alması grupların müzikâl kalitelerini olumlu yönde etkilermi?
Evet tecrübe kazanmış olurlar. Büyük sahnede çalmak, orta çaplı kapalı mekanlarda çalmaktan farklıdır her boyutuyla. Mutlaka yararı olur.
9- Tarz olarak benzetildiğiniz birkaç önemli grup var diyebiliriz. Siz böyle bir etkide kaldığınızı düşünüyormusunuz? Elbette beğendiğiniz ve tarzlarını yakın hissettiğiniz gruplar vardır fakat sizin için ilham kaynağı olabilir dediğiniz gruplar oldumu hiç?
Ben 70-80ler rock ve metalini çok severim. Ancak müziğimdeki etki bakımından rock dışı branşlardaki yerli sanatçılardan etkilendiğimi söyleyebilirim. Ergüder Yoldaş, Modern Folk Üçlüsü, Ruhi Su, Klasik müzikteki Türk beşleri vb..
10- Grubun bundan sonraki uzun vadeli projeleri nelerdir? Kısaca bunlara değinir misiniz?
Almora bundan sonra da konserler ve albümlerle müzikseverlerle buluşmaya devam edecek. Ancak şu an yeni bir projeden söz etmek için biraz erken.