Gothic Metal (Goth Metal de denir) doom metal, heavy metal ve orjinal gothic tarzinin arasindaki geçis gibidir. 1990'larin sonunda Avrupa ve A.B.D. topraklarinda ortaya çikan bu tarzi aslinda kategorize etmek çok zordur. Bazi dinleyiciler ve müzisyenler, metalin konsepti hakkinda çok katidirlar; onlar için belli bir tür ve o türlerin alt kollari vardir. Fakat bazi dinleyiciler ve müzisyenler de böyle ayrimlara sonuna kadar karsi çikarlar. Metal ezgileri barindirmayan türlerden etkilenip, onlari metal ile harmanlayan bir türdür gothic metal...
Aslinda Gothic metal; Celtic Frost, bir kaç yil sonra Paradise Lost ve Theatre of Tragedy gibi, bayan vokal, melodik klavye ve agir doom riffleri kullanan gruplardan evrimlesmistir. Type O Negative, My Dying Bride ve Anathema gibi gruplar da temel olarak insani ürperten klavye ezgileri ve agir hüzünlü havasiyla dikkat çeker. Bayan vokalleri ve death metal girtlagiyla metal tarihinin ilk gothic sarkisi olarak Paradise Lost'un Gothic albümündeki ayni isimli "Gothic" gösterilir. Albüm, The Gathering gibi gruplara hatta Paradise Lost'un kendisine bile ilham kaynagi olmustur.
Theatre of Tragedy, Tristania ve Sins of Thy Beloved gibi Norveçli gruplar, zaten müzigin var olan karanlik ve iç acitan havasina essiz vokaller ekleyerek gothic metali bambaska boyutlara tasidilar. Ortaçaga ait klasik ögelerin de - Gregorian Ilahi korolari, kilise orglari, yan flütler, viyolonlar ve operatik bayan vokaller- eklenmesiyle doom metal riffleriyle bezenmis olan müzik, kendi saglam yapisinin üzerine bir kat daha çikarak büyüleyici bir tarza dönüstü. Iskandinav Gothic Metal olarak bilinen tarz sik sik black metale kaymasiyla birkaç tür dinleyicilerinin dikkatini çekti.
1990'larin sonlarina dogru gelirken ortaya daha yumusak bir goth metal tarzi çikti. Bu tarzi benimseyen gruplar da temel olarak kendilerine bayan vokali belirlediler ama doom metal ögelerinden ve erkek death vokallerden uzak durdular. The Gathering, Within Temptation, Lacuna Coil ve Lacrimosa gibi gruplar bu tanima uyan soft gothic gruplaridir. Bu gruplardan bazilari ayni zamanda müzige elektronik sesler veya klasik rock müzigini ekleyerek daha genis kitlelere yayilma amaci güttüler.
Genel olarak Gothic metal'in sözleri de belirli konular üzerine sabitlenmisti; din ve Tanri, cennet-cehennem, romantizm, korku, depresyon, matem, bosluk ve ölüm.
Bunun yanisira 90'li yillarda doom rifler üzerine gothic lirikler ve death vokaller eklenerek daha karanlik bir alt tür ortaya çikti. Doomdeath diye adlandirilan bu türün kurucusu Paradise Lost'dur. Zaman zaman bayan vokallerin de kullanildigi ama hiç bir zaman death vokallerden ödün verilmeyen bir alt türdür. Günümüzde Doomdeath'i en iyi olarak Paradise Lost, Tiamat, Sentenced ve kismende olsa Anathema temsil etmektedir. Son zamanlarda bazi death gruplarinin özellikle melodik death gruplarinin tarzlarini doomdeath'e kaydirdiklarini görmekteyiz. Örnek olarak Kovenant verilebilir.
Gothic Müzigin günümüzde gittikçe yayginlasmasinin sebebi melodik bir alt yapiya dayanmasidir. Her ne kadar karanlik lirikler, ortaçag temalari kullanilsada bunlari klavye ile zenginlestirerek icra etmek bu müzigin önemini artirmaktadir.
Dünyayi baz alacak olursak, Gothic Metal genel olarak Kuzey Avrupa'da özellikle de Norveç'te metal türleri arasinada en yaygin olanidir.